Louise werkt vierduizend kilo was per week weg

Geschreven op 01/07/2019

Vorige week schreef de PZC een leuk artikel over het werk van Louise van der Wal in de wasserij. Louise is assistent bedrijfsleider in de wasserij en gaf een kijkje achter de schermen. De PZC heeft het over een echte waskoningin, en terecht! Het team werkt wekelijks 4.000 kilo was weg.

Linnengoed, bedrijfswas en persoonsgebonden goed

De wasserij van Weekra is er om het linnengoed van de opdrachtgevers te wassen, dat zijn veelal recreatieparken en zorginstellingen.Maar daar blijft het niet bij. We nemen ook het wassen van bedrijfskleding voor onze rekening en ook campinggasten, jachthavens en particulieren brengen hun wasgoed naar Weekra. De wasbus zorgt ervoor dat bedrijven die het wasgoed niet zelf kunnen vervoeren toch gebruik kunnen maken van onze wasserij. Louise is helemaal op haar plek in de wasserij. “Ik vind het heel erg leuk werk om te doen. Lekker knallen.”

Professionele wasserij

Hoe dat dan allemaal werkt? De wasserij van Weekra is ingericht met 5 wasmachines op een rij waar respectievelijk 10, 15, 20 en 25 kilo was in kan. Louise legt uit dat de was bij binnenkomst gesorteerd en gewogen wordt. Inmiddels weet ze op gevoel hoeveel er in moet voor een volle machine. Er worden nooit halve wasjes gedraaid, en elke was heeft een wit label met de naam van de opdrachtgever. “Witte lakens en witte lakens houd je nu eenmaal niet zo gemakkelijk uit elkaar.” Vervolgens zorgt de doseermachine voor de juiste hoeveelheden wasmiddel. “Tot voor kort deden we dat handmatig, dit is veel efficiĆ«nter.”

Na het wassen schuift de was door naar de drie grote drogers. De PZC schrijft dat het meest interessante apparaat in de wasserij toch wel de strijkmangel is. De lakens die uit de droger komen gaan direct de strijkmangel in en komen er aan de andere kant glad en kreukvrij uit. Een medewerker vouwt de lakens in een rap tempo met de hand op.

Lekker knallen

Door de strijkmangel wordt het snel warm wordt in de wasserij. ’s Zomers wordt het er al snel 40 graden. Louise hamert erop om veel te drinken en regelmatig naar buiten te gaan om een luchtje te scheppen. Daarnaast is het werk fysiek zwaar. Je moet veel sjouwen en je staat een hele dag. PZC: “Louise vindt het niet erg en heeft juist veel plezier in haar werk.” Ze zegt dan ook: “We hebben een gezellig team. De sfeer is goed. We hebben altijd lekker de radio aan. Ja, er is veel geluid van de machines. Maar dat merk je eigenlijk pas als je ze aan het eind van de dag uit zet. Ik vind het heel erg leuk werk om te doen. Lekker knallen.”

Het hele artikel van PZC vind je hier!